Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Πόλεις και Πολιτισμοί που Χάθηκαν στο χρόνο.....

Οι πιο αινιγματικές πόλεις που βρέθηκαν ποτέ:



Μέσα Βέρντε, Κολοράντο, ΗΠΑ




Η πόλη της Μέσα Βέρντε είναι πλέον από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στο έδαφος των ΗΠΑ και αποτελεί Εθνικό Πάρκο από το 1906. Κατοικήθηκε από τους Ανασάζι, μια φυλή Ινδιάνων, μεταξύ του 550 και 1.300 μ.Χ. οι οποίοι άρχισαν να χτίζουν τις κατοικίες τους ανάμεσα στους βράχους. Μια ολόκληρη πλίνθινη πολιτεία με δρόμους, λατρευτικούς ναούς, φρούρια και αρδευτικά έργα εξακολουθεί να στέκει ανέπαφη αφού εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της, γύρω στο 1200 μ.Χ. πιθανότατα λόγω ξηρασίας στην περιοχή.

Πέτρα, Ιορδανία



Η ιστορία της πόλης χάνεται πίσω στο χρόνο αφού η περιοχή κατοικείται μόνιμα από διάφορους λαούς από την 9η χιλιετία π.Χ. Άκμασε και πήρε τη σημερινή μορφή της όταν κατοικήθηκε από τους Ναβαταίους που την ονόμαζαν Ράκμου, που σημαίνει Βράχος με χρωματιστές ραβδώσεις. Υπήρξε σημαντικό και πλούσιο εμπορικό κέντρο αφού από εδώ περνούσαν και πλήρωναν δασμούς τα καραβάνια που μετέφεραν αγαθά. Εγκαταλείφθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Η πόλη, μετά από μακραίωνη ιστορία, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της τον 3ο αιώνα μ.Χ. όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός άλλαξε την πρωτεύουσα της επαρχίας της Αραβίας και ταυτόχρονα άρχισαν οι εισβολές των Σασσανιδών Περσών.

Μάτσου Πίτσου-Περού



Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα του πολιτισμού των Ίνκας και η εγκατάλειψη τους από τους κατοίκους του έχει γίνει το επίκεντρο έντονων συζητήσεων. Χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων αλλά εγκαταλείφθηκε μόλις έναν αιώνα αργότερα, λόγω μεταδοτικής ασθένειας που χτύπησε την πόλη όπως δείχνουν τα ευρήματα. Ανακαλύφθηκε το 1911 από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ, έχει αναγνωριστεί από το 1983 σαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο και θεωρείται ένα από τα Νέα Επτά Θαύματα του Κόσμου.


Εδώ και 3 δεκαετίες σχεδόν η εγκαταλελειμμένη πόλη Epecuen στην Αργεντινή ήταν κάτω από το νερό, εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων και μιας πλημμύρας το 1985







Οι Μινωίτες



Οι Μινωίτες, που πήραν το όνομά τους από τον Βασιλιά Μίνωα, ζούσαν στη σημερινή Κρήτη από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1000 π.Χ. Στην ελληνική μυθολογία, η Μινώα ήταν η Γη του Ταύρου και του γιού του, του Μινώταυρου -του μυθικού τέρατος, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος και ζούσε μέσα στο λαβύρινθο, σκοτώνοντας οποιονδήποτε τολμούσε να περάσει μέσα. Στην πραγματικότητα, ο Μινωικός Πολιτισμός είναι ο πρώτος γνωστός πολιτισμός στην Ευρώπη. Σήμερα, αυτό που έχει απομείνει από τον Μινωικό πολιτισμό είναι τα παλάτια και τα τεχνουργήματα που βρίσκονταν μέσα σε αυτά. Οι Μινωίτες ήταν ένας κοινωνικά οργανωμένος, καλλιτεχνικός και εμπορικός πολιτισμός. Αρχικά, μιλούσαν τη Γραμμική Α, η οποία στην πορεία αντικαταστάθηκε από τη Γραμμική Β. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη στρατιωτικού πολιτισμού στα μινωικά παλάτια και φαίνεται πως η δύναμή τους ήταν καθαρά οικονομική. Παρόλο που οι Μινωίτες εξαφανίστηκαν, ο πολιτισμός τους κληρονομήθηκε από άλλους πολιτισμούς, όπως οι Μυκηναίοι και στη συνέχεια οι ελληνιστικοί Έλληνες.

Τι απέγινε;

Πολλοί μελετητές πιστεύουν πως οι Μινωίτες εξαφανίστηκαν εξαιτίας μίας ηφαιστειακής έκρηξης στη Θήρα (Σαντορίνη) αλλά υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι επέζησαν. Εντούτοις, η έκρηξη κατέστρεψε όλα τα φυτά και οδήγησε σε λιμοκτονία, ενώ κατέστρεψε και τα πλοία τους, με αποτέλεσμα να βρεθούν αντιμέτωποι με την οικονομική παρακμή. Πιστεύεται ακόμα ότι την ίδια περίοδο δέχτηκαν και εισβολή, πιθανότατα από τους Μυκηναίους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου